• Producten & Systemen
  • Expertise
  • Documentatie
  • Bedrijven
  • refproject skin

    Knauf Skin

    Subsidie, energiebesparing & brandveiligheid

    Als particulier kunt u een subsidie aanvragen voor de isolatie van uw koopwoning. Ook de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan een subsidie aanvragen. U kunt ook geld lenen met de Energiebespaarlening om uw huis te isoleren.

    Subsidie voor particulieren Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, een zonneboiler, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet.

    Bekijk voor het indienen van uw aanvraag eerst de voorwaarden van de ISDE op rvo.nl.  

    Per 1 januari 2022 is de de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. De verhoogde subsidie voor deze maatregelen geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd. 

    Subsidie isolatie woningen voor VvE

    Per 1 april 2021 kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE's) weer een aanvraag indienen voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). De VvE kan deze subsidie gebruiken voor: - energieadvies; - procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP); - energiebesparende maatregelen in het gebouw en de appartementen. 

    De Rijksoverheid stelt in totaal € 32,2 miljoen beschikbaar tot en met december 2022.

    Energiebespaarlening Wilt u isoleren maar heeft u geen spaargeld of wilt u dat achter de hand houden? Met de Energiebespaarlening is het mogelijk om boetevrij en tegen een lage rente geld te lenen voor energiebesparende investeringen. Deze lening is voor eigenaren van een koopwoning.

    De besparing op energiekosten kan genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken. Dit hangt af van de isolatiemaatregel die u kiest en hoeveel energie u verbruikt.

    Voor VvE's is er de speciale VvE Energiebespaarlening.

    Let op: geld lenen kost geld.

    Bron: Rijksoverheid

    Per 1 januari 2022 gelden nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Vanaf dan krijg je, als je twee verduurzamingsmaatregelen neemt, niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp.

    In 2050 willen we onze woningen niet meer verwarmen met aardgas. De Rijksoverheid helpt woningeigenaren om de komende jaren minder energie te verbruiken en hun woning zo te verduurzamen dat ze straks zonder aardgas verwarmd kunnen worden. De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. De subsidie kan worden aangevraagd bij minimaal twee isolatiemaatregelen, of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp. Verenigingen van Eigenaren kunnen voor isolatiemaatregelen terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

    Hoe goed moet je isoleren?

    Met een goed geïsoleerd huis verbruik je minder energie, waardoor je energierekening omlaag gaat. Het is ook comfortabeler: met vloerisolatie voelt de grond niet koud aan en met dakisolatie is de zolder ook behaaglijk warm.

    De overheid heeft richtlijnen opgesteld tot welke grens je je huis moet isoleren: de standaard en streefwaarden. Deze standaard geeft aan wanneer de woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen worden. De streefwaarden geven voor afzonderlijke bouwdelen, zoals dak, vloer, of ramen, aan met welke isolatie je sowieso goed zit.

    Warmtepomp

    De standaard maakt onderscheid tussen huizen vóór en na 1945. Dit omdat er in woningen van vóór 1945 vaak geen spouwmuurisolatie mogelijk is. Als je huis geïsoleerd is volgens de standaard, dan kun je de cv-installatie (die op aardgas werkt) vervangen door een warmtepomp of hybride warmtepomp. Een warmtepomp draait op elektriciteit en haalt zijn warmte uit de lucht. Een hybride warmtepomp, in sommige gevallen verstandig voor huizen van vóór 1945, verwarmt ook met elektriciteit, maar heeft de mogelijkheid om bij erg koud weer over te gaan op verwarming met aardgas, waarmee hogere temperaturen mogelijk zijn dan met verwarming via elektriciteit.

    De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024. 

    Bron: Rijksoverheid

    De brandreactieklasse (conform de NEN EN 13501-1) wordt normaliter door de opdrachtgever vastgelegd, rekeninghoudend met de relevante voorschriften van het project. De brandreactie is van toepassing op het complete systeem en geldt dus niet voor individuele componenten. Daarom wordt het volledige systeem (kleefmortel, isolatiemateriaal, wapening- en afwerklaag) aan een brandreactietest onderworpen volgens de EN 13823 (warmtebelasting door een enkelvoudig brandend voorwerp voor bouwwaren SBI test) en EN ISO 11925-2 (middels “kleinbrenner”).

    De brandreactieklasse van Knauf is B S1, d0 en betekent het volgende:

    B: Erg beperkte bijdrage aan de brand en zeer moeilijk brandbaar

    s1: Geringe rookproductie bij brand

    d0: Geen brandende druppels bij brand

    Meer weten over Knauf Skin?

    Sander Vos
    Sander Vos
    Projectadviseur - Gevel (Skin)

    Knauf